Det Amerikanske Lista

Har du gode minner fra Amerika, eller bærer du på drømmen om en dag å reise til Junaiten? Welcome to "Det Amerikanske Lista! Her ute på Lista-halvøya er det lange tradisjoner med utvandring til USA, og det har satt sitt preg på regionen. I Vanse finner du Brooklyn Square, som er den første offisielle adressen i Norge. Vanse er også vennskapsby med Brooklyn i New-York. Her finner du butikken Trunken, som er en autentisk amerikansk department store. Navnet har sitt utspring fra «Amerika-trunken» som ble fylt med amerikanske varer og brakt med til Listalandet igjen da utvandrerne kom hjem igjen. Det er som å komme inn i en annen tidsepoke når man entrer dørene her hvor hyllene bugner av flotte amerikanske varer. Her kan du få kjøpt alt fra strutteskjørt og cowboyutstyr til goodis og flotte 50-tallskjoler. Skulle du bli sulten etter handleøkten kan du ta turen over gata til Larsen`s Bakery. Her får du en meny spekket av amerikansk mat, og spisestedet er innredet som en amerikansk diner med flotte pastellfarger og tidsriktig interiør.

Hver sommer arrangeres det American Festival her i Vanse. Et svært populært arrangement som finner sted «Last week in June». Her er det fest og moro for store og små med street parade, tivoli, street dance, matkonkurranser, musikalske eventer og mye mer. Interessen for amerikanske biler er også stor i vårt distrikt, og Lista Am-Car klubb viser hver år frem sine flotte dollarglis fra "Junaiten" i paraden. 

Drømmen om Amerika

Det var lite jobb på Lista i etterkrigstida, og mange kvinner og menn reiste på 50-og 60-tallet med Amerikabåten for å prøve lykken «over there». De fleste endte opp i bydelen Brooklyn i New York, hvor det bla. var norsk butikk, frisør, bar og et eget norsk samfunn. På denne tida var det god vekst i det amerikanske arbeidsmarkedet og folk jobbet bla. som hushjelper, sjøfolk og snekkere. Da arbeids- utvandrerne kom hjem igjen til Lista tok de gjerne med seg amerikanske varer, el-artikler og byggetekniker. På Listalandet er det i dag en rekke Amerikanske hus med både screendors og spesielle kjøkken og bad innretninger. I garasjene finner man gjerne flotte amerikanske biler. Mange som bor på Lista i dag bærer amerikanske navn som Steven, Cindy, Sally osv. og man ser også en fornorskning av det engelske språket. Her borte er det like naturlig å si "laisens" for førerkort eller "mosquito" for mygg.
%C3%A5pningsfest

Det Amerikanske Lista

Har du gode minner fra Amerika eller bærer du på drømmen om å reise dit? Welcome to Lista!
Det Amerikanske Lista
vita-velo-lista_50612313703_o

Sykkeltur i det blå

En flott måte å oppleve Lista på er via sykkelsetet. Her finner du mange fine turveier for små og store turer.
Sykkeltur i det blå
LISTA_fyr_03%20foto-%20flyt%20norge%2C%20Arild%20Nielsen

Listalandet

Flotte strender, eget fyr og mange spennende kulturminner. Lista har noe for enhver smak.
Listalandet
Kaperdagene%2C%20kreditering%20Adam%20Read%40VisitS%C3%B8rlandet

Kaperbyen

Farsund er en idyllisk sørlandsby med hvite trehus, koselige små gater og flotte bryggeområder.
Kaperbyen
Lista-park-Cver-trambilna-nova-1

Action & spenning

Norges største adrenalinpark finner du på Lista! Mange flotte aktiviteter for store og små.
Action & spenning
Magma%20Geopark

Dresintur

Skinnesykling på den gamle Flekkefjordbanen - en naturopplevelse utenom det vanlige.
Dresintur
iStock-674159462

Lindesnes Fyr

Her på sydspissen av Norge finner du landets eldste fyr. Et populært besøksmål langs Sørlandskysten.
Lindesnes Fyr
80124559_2865100663540360_4243380907664211968_n

Kvåsfossen Laksesenter

Lyst å oppleve laksesprell på nært hold? Her i Kvås finner du Norges lengste laksetrapp.
Nasjonalt Villaksesenter Kvåsfossen
S%C3%B8rlandsbadet

Andre aktiviteter

Sørlandet byr på et mangfold av aktiviteter og opplevelser. Her er noe for alle aldersgrupper.
Andre aktiviteter