image2
Foto: Kjell Egeland
Til toppen

BOOKING

For mer informasjon og booking:

Lista

Lista også kalt Listalandet, er ei halvøy og en tidligere kommune i Vest-Agder fylke. Lista har siden 1964 vært en del av Farsund kommune.

Lista er kjent for sine mange fornminner fra stein-, bronse- og jernalder og er av mange arkeologer karakterisert som det eldste Norge. I tillegg er Lista kjent for botanikere og ornitologer som et eldorado. Her finnes mange sjeldne planter og området har svært mange forskjellige arter av hekkende fugl. Lista er et knutepunkt for trekkfugl i Norge. Hele 364 arter er hittil observert i Farsund kommune. Beliggenheten rett vest for landets sydspiss, Lindesnes, sammen med de naturgitte forholdene, gjør området spesielt attraktivt for trekkfugl. Grunne sjøarealer, næringsrike vann og store jordbruksområder gjør Lista-halvøya til et viktig matfat både for rastende og overvintrende trekkfugl.

Lista Fyr er også et populært besøksmål.  Fyret ligger på Ytre Listalandet og er stadig et landemerke til hjelp for skipstrafikken. Fyrtårnet er bygget i hugget granitt, er fra 1833 og er 34 meter høyt. Det hurtigblinkende linseapparatet er fortsatt i drift. Fyrstasjonen har meteorologisk stasjon og kystmeldingstjeneste i tillegg til fyrdriften. Fyrtårnet er det eneste høye steintårnet i regionen og sjeldent i norsk fyrhistorisk sammenheng. Fyrmesterboligen med uthus er blant de få bygningene ved fyrstasjonene her i landet fra begynnelsen av nittende århundre, og har derfor høy aldersverdi. Det har stor fyrhistorisk interesse at det har vært tre like fyrtårn på stasjonen. Ett av tårnene ble flyttet og gjenreist som Halten fyr i Sør-Trøndelag.
IMG_1307

Farsund

Kaperbyen Farsund med mange spennende opplevelser og aktiviteter.
brettseiling

Brettseiling

Flott hav og flotte strender - Eldorado for brettseiling.
_d%3D354%26p%3D2027%26t%3D4%26

Fuglekikking

Ved Lista Fuglestasjon som ligger på området til Lista Fyr drives det standardisert ringmerking av fugl og registrering av fugletrekkene fra og til Norge.
004

Kulturminner

Listalandet er kjent for sine utallige fornminner, og et av de mest kjente funnstedene er Pennefeltet.
-MG-9738-400750

Nordberg Fort

Leiren er et av få tyske kystfort som er bevart i sin opprinnelige form, og er i dag fredet som kulturminne.
Amerikanske-Lista

"Everything American"

Har du en liten del Amerika i hjertet ditt, gode minner derfra eller rett og slett lyst til å oppleve noe gøy og annerledes?
brettseiling

Sykkeltur i det blå

Nyt den fine utsikten fra sykkelsetet. Her er mange flotte turmuligheter.
IMG_2795

Andre aktiviteter og opplevelser

Sørlandsbadet - Gocart - Bowling - Turer m.m.